Concertband Antwerpen is sinds eind 2008 de roepnaam voor het Koninklijk Harmonieorkest Ste Katarina & Peter Benoit.

Een hele geschiedenis, die teruggaat tot in 1872 gaat hier aan vooraf. Zo is het orkest ontstaan uit een fusie in 1978 tot de Verenigde Koninklijke harmonieën Ste Katarina & Peter Benoit.

Op deze webpagina vindt u alle bewaarde informatie hierover terug. Veel plezier bij deze ontdekkingstocht!

Tijdslijn

[kml_flashembed movie=”https://www.concertbandantwerpen.be/tijdslijn/historiek_wp_1.swf” height=”330″ width=”500″ /]

Uitgebreide geschiedenis

Wilt u meer weten over de geschiedenis van onze harmonieën? Download hier de volledige tekst. (pdf)

Voorzitters en dirigenten

Download een overzicht van alle dirigenten en voorzitters van zowel Ste Katarina, Peter Benoit als de gefusioneerde harmonie. Overzicht voorzitters en dirigenten (pdf)

Palmares

In 1984 werd het orkest door de Opera van Vlaanderen gevraagd op te treden in de operette “De Bedelstudent” (Der Bettelstudent van Carl Millöcker). Deze operette werd een 15-tal keer opgevoerd in de Opera van Antwerpen en Gent en de schouwburg van Brugge, en werd tevens opgenomen en uitgezonden op de toenmalige BRT.

De harmonie heeft diverse belangrijke evenementen muzikaal kunnen opluisteren zoals het Pausbezoek in 1985, Europeade concert in het Antwerpse Sportpaleis, optreden in 1997 in de Koningin Elisabethzaal,….

In de jaren 1999-2001 heeft het orkest telkenmale opgetreden tijdens de jazz festivals “Jazz op de Grote Markt” te Antwerpen.

Jaarlijks richt het orkest haar jaarconcert in. In de periode 1985-1993 werden deze concerten gehouden in de concertzalen van de Singel. Vanaf 1996 worden deze gehouden in de Feestzaal van het Kielpark.

Deze jaarconcerten werden regelmatig voorzien van een gastoptreden. Zo had het orkest de mogelijkheid om samen te kunnen musiceren met o.a. De Strangers, Chris Van Tongelen, Connie Neefs, 3m’s, etc.

Zowel het jeugdorkest als het seniorenorkest nemen geregeld deel aan concerttornooien ingericht door het Provinciaal Bestuur van Antwerpen of de federatie Fedekam. Een aantal keren is het orkest erin geslaagd provinciaal en (vice-) nationaal kampioen te worden.

In 2003 werd gestart met een nieuwe traditie. Jaarlijks, op 30 april, vindt het evenement “·t Kiel swingt en zingt” plaats. Zoals de naam laat vermoeden, een echt swingende avond, waarbij het publiek uit volle borst gekende melodieën kan meezingen. Zij worden hierbij gesteund door het harmonieorkest en een getalenteerd entertainer. Vorige jaren konden wij rekenen op respectievelijk Chris Van Tongelen en Dieter Troubleyn.